Ahad, 21 Februari 2010

Next Pit Stop

Ahad, 14 Feb 2010, 5 ptg, setelah penat mengunjungi Rumah Terbuka CNY bersama DO dan Crew pagi tadi, tibalah masa untuk pulang. Akan tetapi Diddy dengan Espalini sempat berhenti sekejap di Eng Hong Kuala Belait yang terletak di Jalan Maulana Pandan 6.

Apa yang dapat disaksikan , keadaan memang cukup meriah, Tarian Naga bukan saja menjadi Simbol penting pada Masyarakat Cina tapi menjadi daya tarikan kepada semua masyarakat miskipun Melayu dan warga asing. Ini kerana ada sesuatu yang Diddy dapat baca pada setiap gerakkan Tarian tersebut. Ia bukan hanya sesuatu yang menjadi kepercayaan pada masyarakat Cina tetapi ada “massage” yang disampaikan dalam tarian tersebut.

Tapi itulah sukar untuk diungkap pada kata – kata. Oh ya, sebelum Diddy lupa “i spot someone yang Diddy benar – benar kenal. Miskipun ia selalu cuba lari dan menyembunyikan Identitinya, well now..you on my Cam bro!!!hehehe..


Mau tau siapa?? He Is Vance Tan. Salah seorang official Blogger yang selalu update mengenai keadaan di Daerah Belait. Dan untuknya juga Happy Chinese New Year!! GONG XI FA CHAI!!

PS: Vance Your on Paparazi Conner!!!

Selamat Tahun Baru!!!


Ahad, 14 feb 2010, Selamat Tahun Baru Cina, Diddy ucapan kepada warga Tiong Wa yang menyambut Perayaan tersebut.

Cukup seronok juga Tahun Baru cina tahun ini, Diddy dapat meluangkan masa bersama Rakan setugas RPTV iaitu Espalini & Hayati, Unit Berita Kuala Belait Iaitu Linda & Khatijah dan tidak lupa 2 Crew RMF Production, Khai & Iqbal dalam merakam suasana Tahun Baru Cina di sekitar Kuala Belait.

Destinasi Pertama Diddy bersama dengan Semua Crew ialah OGDC Seria. Ketibaan kami disambut dengan meriah sekali oleh Pertugas – pertugas bahagian Education OGDC. Kami difahamkan banyak aktiviti yang telah pun di ungkayahkan oleh bahagian tersebut. Contohnya Hidden Fortune & Gold Coin Guess, Ang Pow Lattern, Lion Dance Performence dan juga Karate performerce.

Disamping itu, crew sempat juga mengikuti dalam aktiviti Angpow Lattern yang di pecahkan dalam 2 team. Yang perempuan dengan kumpulannya dan yang lelaki, biasalah dengan geng nya. Apa pun seronok jugak, bukan saja dapat belajar sesuatu yang baru, tapi inilah juga salah satu cara untuk merapatkan lagi “ Team Work” bersama dengan rakan – rakan yang lain.

Kami berakhir kira – kira jam 12 tengah hari, apa pun saya ucapan tahniah kepada Geng Lelaki yang telah pun Berjaya dalam membuat hasil Kraf yang entah saya pun tidak tahu apa kah minatang nya..

Selepas itu, kami pun bergerak ke beberapa buah rumah dikawasan lumut untuk menghadiri rumah terbuka salah seorang rakan dari Unit Berita. Apa yang Diddy dapat rasakan ialah, miskipun perayaan yang cukup berbeza dari hari raya, akan tetapi tujuan dan nawaiitu tetap sama dalam menyambut perayaan tersebut. Kami cukup bertuah pada masa itu, kami berpeluang beraya bersama Pegawai Daerah Belait Awg Hj Jamain Bin Momin.

Apa pun dari saya,itu kemeriahan yang dapat kita rasakan walaupun berlainan bangsa dan agama. Yang penting kehormonian dalam berbangsa dan sikap memperliahatan apa dia Negara Brunei Darussalam itu sebenarnya. Dibawah Payung dan Panji yang sama, berbilang kaum memupuk semangat yang ada, menyokong padu Negaraku Brunei Darussalam.

FORUM KHAS MAULIDURRASUL 1431HSabtu 13 Feb 2010, telah berlangsungnnya Forum Khas Maulidurrasul 1431H, bertempat di Taman Baru Persiaran Kuala Belait.

Penceramah undangan pada malam tersebut ialah Dato Ustaz Dr. Hj Ismail Bin Kamus yang membawakan topic iaitu “ Perpaduan masyarakat Majmuk menjana kecemerlangan” dan juga amat bertuah Pegawai Daerah Belait Awg Hj Jamain Bin Momin pun sama ada menjayakan forum tersebut.

Forum tersebut adalah anjuran Majlis Belia Daearah Belait dan juga BLNG dengan kerjasama Pejabat Hal Ehwal Ugama Daerah Belait. Diddy amat tetarik dalam apa yang telah disampaikan dan harap pada yang turut hadir, dapatlah mengambil iktibar dalamapa yang sudah disampaikan.

“ Selamat Menyambut Maulidurrasul 1431H”


bzzz..bzzz..dan sibuk...

salam semua..

apa pun mohon maaflah sekiranya tebengkalai buat seketika,tapi diddy janji tuk terus update apa yang belaku..disekeliling...Teriimas